Dzirnavu produkcija

Kviešu rupjie milti

       Augstākā labuma milti tiek gatavoti no attīrītiem graudiem, kuri gandrīz nemaz nesatur vitamīnus un minerālvielas, bet pilngraudu miltus gatavo, samaļot veselu graudu. Tādēļ ieteicams uzturā vairāk lietot pilngraudu produktus. Ar rupja maluma jeb pilngraudu kviešu miltiem var pilnībā vai daļēji aizstāt parastos miltus, cepot pankūkas, plācenīšus vai gatavojot citus ēdienus, kam jāpievieno milti. Tie satur arī daudz vairāk šķiedrvielu, tādēļ ātrāk rada sāta sajūtu, normalizē gremošanas trakta darbību, palīdz izvairīties no aizcietējumiem un samazināt holesterīna līmeni asinīs. Rupjā maluma miltu izstrādājumi ieteicami diabēta un sirds slimību pacientiem, kā arī tiem, kas cīnās ar lieko svaru.

Rudzu rupjie milti

       Palīdz samazināt svaru, jo rudzu šķiedrvielām piemīt augsta ūdens saistīt spēja kā rezultātā ātri rodas sāta sajūta.

      Samazina otrā tipa diabēta risku, jo rudzos ir ļoti augsts magnija un mangāna saturs, kurš ietilpst enzīmu sastāvā, kuri organismā iesaistīti glikozes un insulīna izmantošanā.

           Samazina holesterīna līmeni, zems glikemiskais indekss (GI) rudzu pilngraudiem GI=39, no pilngraudiem gatavotās sausmaizītēs GI=63, līdz ar to mazina arī sirds un asinsvadu slimību saslimšanas risku.

 

Miežu  rupjie milti 

             Miežu milti ir bagāti ar dažādām minerālvielām. Tie satur daudz kālija, magnija un fosfora, kas nodrošina organisma atjaunināšanos. No miežu miltiem gatavotus produktus ieteicams lietot tiem, kas nepanes kviešos esošo glutēnu. Tomēr jāatceras, ka līdz ar to miežu miltu lipekļa saturs ir citādāks kā kviešu miltiem un no miežu miltiem pagatavot produktus tāpat kā no ierastajiem kviešu miltiem būs grūti. Tādēļ ir vērts pameklēt ēdienu receptes, kuru pagatavošanā tiek izmantoti tieši miežu milti.

Miežu putraimi

             Putraimos olbaltumvielas (6-13% ) ir ļoti dažādas aminoskābju satura ziņā; neaizstājamo aminoskābju tajās ir maz. Putraimu taukos (0,5- 6%) ir daudz nepiesātināto taukskābju un fosfatīdu (galvenokārt lecitīna). Putraimos ir В grupas vitamīni un minerālvielas (fosfors, kalcijs, dzelzs); to daudzums ir atkarīgs no graudiem noņemtā apvalka biezuma. Lielāka uzturvērtība ir tiem putraimiem, kurus iegūst, graudiem nolobot plānāku apvalka slāni . Putraimiem ir liela enerģētiskā vērtība - 100 g putraimu dod 1470-1590 kJ (351-380 kcal).

Miežu  grūbas

          Grūbas, kas ir nolobīti, veseli vai šķelti mieža graudi, ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Grūbās esošās augu olbaltumvielas, apvienojot ar papildus pārtikas grupu produktu olbaltumvielām, sniedz vērtīgu uzturvielu devu. Tas ir būtisks ogļhidrātu un olbaltumvielu avots. 100 g grūbu enerģētiskā vērtība sastāda 324 kalorijas, kas ir aptuveni piektā daļa no nepieciešamās dienas devas.Tāpat grūbās atrodamas tādas svarīgas uzturvielas kā mangāns, selēns, dzelzs. Amerikā aprēķināts, ka krūzīte grūbu sniedz cilvēkam 12% no Amerikā rekomendētā ikdienas dzelzs daudzuma, 24% diētisko šķiedru. Grūbās esošās vielas veicina kolagēna veidošanos organismā, kas ir ļoti svarīga viela ādas veselībai un novecošanās aizkavēšanai. Grūbu lietošana uzturā arī ļoti labvēlīgi ietekmē sirds darbību.

© 2016 ZS Jumpravdzirnavas.